Bijgerecht : 4 personen

Gegratineerde witte asperges met room en blauwe kaas

*400 gr.asperges *150 gr. blauwe kaas *1 ei *150 ml. kookroom *zout en versgemalen peper

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 180gr.. Snijd de kort gekookte asperges in gelijke stukken en verdeel ze over 4 ingevette eenpersoons ovenschaaltjes. Verdeel hier de blauwe kaas over in kleine stukjes. Klop een ei los met de kookroom en wat zout en peper. Giet dit over de asperges en zet ze circa 15 min. in de oven.

Tip: lekker met aardappelpuree en een varkenshaasje.

Bijgerecht: 2-4 personen

Paksoy met gember en noten

*2-3 kleine paksoy-struikjes ong 500 gr. *2 el. zonnebloemolie *zout en peper *2 dl.verse sinaasappelsap *1 thl. geraspte sinaasappelschil *ong. 60 gr. geschilde gemberwortel *een kleine rode spaanse peper *2 el. lichtbruine basterdsuiker *1 el. japanse sojasaus *1 paar druppels citroensap * 3-4 el. cashewnoten.

Bereiden:

Neem de voeten van de paksoystruikjes weg. Snijd de stengel met het groen,inclusief de nerven,dwars in vingerbrede repen. Snijd de gemberwortel in uiters smalle reepjes. Snijd vruchtvlees rode peper in smalle draadjes. Laat olie in een reeds verhitte wok heet worden. Schep rode peper en gemberwortel er door en voeg na 1 min. de paksoy toe. Alles 3-4 min. roerbakken. Strooi er wat zout en peper over en voeg sinaasappelsap en rasp toe. Schep alles goed om. Leg het deksel op de pan en laat alles 5-7 min. zachtjes smoren. Voeg sojasaus toe en strooi de suiker er over. Voeg de cashewnoten toe. Schep alles enkele  malen om en laat zonder deksel nog 4-5 min. sudderen. Roer vlak voor het opdienen citroensap door het gerecht.

Bijgerecht: 2 personen

Bietjescarpaccio

*2 gekookte bietjes *4 el. roomboter *1 stuk Grana Padano of parmezaanse kaas * 4 seizoenen peper

Bereiden:

Gekookte bietjes met scherp mes in plakjes van 2 mm. snijden. Bietjes dakpansgewijs op platte schaal rangschikken en bestrijken met vier eetlepels gesmolten roomboter. Bietjes in oven een paar min. verwarmen. Bietjes uit oven nemen en royaal bestrooien met vier-seizoenen-peper en in grove krullen geschaafde Grana Padano of parmezaanse kaas.

Bijgerecht: 4 personen

Brosse kaaskoeken met komijn

* 300 gr. bloem +extra om te bestuiven *1 thl. komijnzaadjes of mespuntje gemalen komijn *150 gr. geraspte parmezaanse of oude kaas * 150 gr. koude boter, in klontjes

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 175 graden. Vermeng de bloem met de komijn en kaas en kneed hier met een vochtige hand de klontjes boter door tot een kruimelig deeg. Rol dit uit op een met bloem bestoven werkblad en snijd er ruiten van of steek er cirkels uit met een glas. Leg de koeken op de bakplaat met bakpapier en bak ze in circa 10 min. goudgeel en gaar.

Tip: lekker met een glaasje port

      In plaats van komijn kun je ook sesamzaad of rozemarijn gebruiken