Hoofdgerecht :  4 personen  

         Stamppot van spitskool

         met  appel en rookworst 

                                                  

 *1 spitskool *1,5kg. aardappelen * 2stevige zoetzure appels * 1 el. bouillonpoeder

*200 gr.ontbijtspekblokjes *1 dl. melk *zout en peper *4 el. bieslook *1 el. mosterd

*1 rookworst

 

Bereiden: Snijd de spitskool in repen. Schil de aardappels en snijd ze in vieren. Schil de appels snijd ze in vieren en verwijder de klokhuizen en snijd het vruchtvlees in stukjes. Zet in een ruime pan ,de aardappelen op met een laagje koud water,de spitskool,de stukjes appel en het bouillonpoeder. Breng het water aan de kook op een hoog vuur. Leg de deksel op de pan en zet het vuur iets lager. Kook de aardappels,appels en de kool in ca. 25 min. gaar. Bak het spek in een koekenpan op een laag vuur uit. Giet het kookvocht van de aardappels en groente af en stamp de aardappelen,appels en kool fijn met een stamper. Verwarm de melk in een steelpannetje. Roer de warme melk en de mosterd door de stamppot.Voeg het spek en de bieslook toe en breng de stamppot op smaak met zout en peper. Verwarm ondertussen de rookworst volgens de aanwijzing op de verpakking.

Tip: Schep de stamppot in een ovenvaste schaal. Strooi ca.100 gr geraspte belegen kaas erover. Laat de kaas onder een hete grill smelten en goudbruin worden.


 

Hoofdgerecht: 4 personen

Stamppot met spitskool gebakken salami en tomaat

* 1 1/2 kg. aardappels * zout * 600 gr. panklare spitskool * 1 ui * 500 gr. salami * 4 tomaten * 25 gr. verse bieslook * 1 el. olijfolie * 1dl. melk * versgemalen peper

Bereiden:

Aardappels schillen,in stukken snijden en wassen. In pan met weinig water en zout aardappels en spitskool afgedekt in ca. 20 min. gaar koken. Ui pellen en snipperen. Salami in blokjes snijden. Tomaten ontvellen,zaadjes verwijderen en vruchtvlees in blokjes snijden. Bieslook boven kom fijn knippen. In koekenpan olie verhitten en hierin ui, salamiblokjes ca. 3 min. zachtjes bakken. Intussen aardappels en spitskool in vergiet laten uitlekken. In pan van aardappels melk zachtjes verwarmen. Aardappels en spitskool toevoegen en geheel tot smeuige puree stampen. Salami met beetje van bakvet door stamppot mengen Tomaat,bieslook en zout en peper naar smaak erdoor strooien.

 


Hoofdgerecht: 4 personen 

Zalmtaart met brie

*5 plakjes bladerdeeg *400gr. broccoli *200gr. kerstomaatjes *150gr. brie

*250gr. gerookte zalm *100gr. geraspte belegen kaas *2thl.paprikapoeder

*versgemalen zwarte peper *boter om in te vetten *ovenschaal 24 cm. rond.

 

Bereiden: 

Verwarm de oven voor op 225c. laat de plakjes bladerdeeg ontdooien.Kook de roosjes broccoli in ong.3min beetgaar. Spoel ze direct om met koud water om doorgaren te voorkomen. Laat ze nu uitlekken. Halveer de tomaatjes en schep met een theelepeltje het vocht en de zaadjes uit de helften. Snijd de brie in blokjes. Vet de ovenschaal in met boter en bekleed de bodem en randen met het bladerdeeg. Verdeel de zalmsnippers en vervolgens de tomaatjes de broccoliroosjes en de blokjes brie over de bodem. Bestrooi deze vulling ten slotte met de geraspte kaas,de paprikapoeder en de zwarte peper naar smaak. Bak de taart in de oven in 25 a 30 min. gaar. 

Tip:

Lekker met een salade.   

 

Hoofdgerecht: 4 personen 

Stamppot paksoy en paddestoelen

 

 *1kg. aardappels (kruimig kokend) *1 struik paksoy ca 500gr.  

*4 bosuitjes *250 gr. (grot)champignons *zout

*40gr boter  *cayennepeper

Bereiden:

Snijd de geschilde aardappels in stukken. Verwijder lelijke bladen van de paksoy. Snijd bladen en stelen in smalle repen. Maak de uitjes schoon en snijd ze in dunne ringetjes. Snijd de schoongeborstelde champignons in plakjes. Doe aardappels in de pan. Kook de aardappels ong. 15 min.. Doe dan de reepjes paksoy bij de aardappels. Kook de groenten nog eens een min. of 5. Controleer of de aardappels gaar zijn. De  gesneden stelen van de paksoy zijn dan nog knapperig. Giet de groente af. Zet de pan op een warmhoudplaatje of vlamverdeler op een laag vuur. Bak terwijl de aardappels koken de champignonplakjes. Verhit de boter in een koekenpan en bak de champignons snel knapperig en lichtbruin. Bestrooi ze met een beetje zout. Stamp de aardappels en paksoy door elkaar. Schep de uiringetjes en gebakken champignons met de jus door de stamppot. Breng op smaak met zout en cayennepeper.   

Hoofdgerecht: 4 personen

Gevulde koolrolletjes met pittige mihoen

 

*2 chinese kolen *250 gr. mihoen * 2  teentjes knoflook * 500 gr. half om half gehakt * 1 blikje tomatenpuree * 1 a 2 el. sambal   *25 gr. boter *zout en peper *15 gr. verse koriander *ovenschaal * boter om in te vetten

Bereiden:

Buitenste bladeren van kool verwijderen. 16 - 20 mooie bladeren loshalen. In grote pan water aan de kook brengen. Koolbladeren 2 a 3 min. koken tot ze zacht zijn. In vergiet laten uitlekken . Mihoen volgens gebruiksaanwijzing laten wellen in kokend water. Oven voorverwarmen op 180 gr. Ovenschaal invetten met boter. Knoflook pellen en snipperen. In koekenpan rest van boter verhitten. Op hoog vuur gehakt in ca. 5 min. rul bakken. Vuur laag draaien,knoflook,tomatenpuree en sambal door gehakt roeren en nog 2min. meebakken. Gehakt op smaak brengen met zout en peper. Steeltjes van koriander verwijderen,blad fijnsnijden en door gehakt scheppen. Koolbladeren droogdeppen. Mihoen en gehaktmengsel over kool verdelen, bladeren strak oprollen. Koolrolletjes met naad aan onderkant in ovenschaal leggen. Koolrolletjes in midden van oven ca. 20 min. bakken.

Tip:  serveren met kroepoek 

Hoofdgerecht:4 personen

knolselderijstamppot met mosterdsaus  

*750 gr. aardappels *1kleine knolselderij *1 bosje bladselderij *zout en peper *4 el. mosterd *125 ml. slagroom * 1 rookworst.

Bereiden:

Schil de aardappels. Schil de knolselderij. Snijd de knol in plakken en vervolgens in blokjes. Hak de bladselderij fijn. Kook de aardappels in ca. 20 min. gaar. Kook in een tweede pan in ong. de zelfde tijd de blokjes knolselderij gaar. Giet de aardappels af en laat ze droog stomen. Giet de knolselderij af. Verwarm de room met de mosterd. Maak van de gekookte aardappels met behulp van een  stamper puree. Roer de mosterdroom erdoor. Schep de knolselderijblokjes en de bladselderij door de puree. Serveer bij deze stamppot in stukjes gesneden rookworst

Hoofdgerecht: 4 personen

Zalmtaart

 
* 2 blikjes zalm * 1 pakje bladerdeeg *2 eieren *zout en peper * 2 el. peterselie *1 pakje monchou kaas * 1 pakje slagroom * 1 klein blikje ananas
 
Bereiden:
Een taartvorm invetten en met plakjes bladerdeeg bekleden. Meng de zalm,eieren,zout,ananas peper,slagroom,kaas en peterselie in een kom goed door elkaar. Dit alles in de vorm doen en afdekken met bladerdeeg. Prik enkele gaatjes in de bovenste laag bladerdeeg. Dit alles ong. 40 min in de oven op 250c laten garen. 
 

Hoofdgerecht: 4 personen

Venkel - Zalmtaart

 
* 5 plakjes bladerdeeg * 2 el. paneermeel *500 gr. venkel in smalle reepjes * 125 gr. creme fraiche * zout en vers gemalen peper * 3 eieren * 1 el. gehakte bieslook * 1 el. gehakte peterselie * 2 blikjes zalm uitgelekt en schoongemaakt * 1 blikje ansjovis uitgelekt
 
Bereiden:
 
Verwarm de oven voor op 200gr. Bekleed een ingevette bakvorm met het bladerdeeg. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Strooi hierop de paneermeel. Kook de venkelreepjes in 3 min. en giet ze af,spoel er koud water over en laat goed uitlekken. Meng de creme fraiche met zout en peper,eieren,bieslook en peterselie. Schep de zalm erdoor. Verdeel de venkel over het deeg en daarop het zalmmengsel. Leg de ansjovis in reepjes over de zalm. Bak de taart 25 a 30 min.in het midden van de oven.
Tip:    Neem inplaats van zalm eens tonijn.
          Vervang de ansjovis eens door plakjes olijven.
 

Hoofdgerecht: 4 personen

Garnalen in pittige roomsaus

*1 kg.  voorgekookte grote garnalen (diepvries) *1 kg. trostomaten *1 a 2 el. sambal djuruk (is op basis van sinaasappel) een andere sambal kan ook *1,25 ml. zure room of creme fraice * 6 teentjes knoflook *50 gr. boter of 5 el. olijfolie *2 el. Provencaalse kruiden * peper en zout

voorbereiden:

Verwarm de oven voor op 220 c. Laat de garnalen als ze diepgevroren zijn eerst ontdooien. Ontvel de trostomaten door ze kruislings in te snijden en in heet water te dompelen. Snij de ontvelde tomaten in kleine stukjes. Schep de sukjes tomaat in een kom,meng er eerst de sambal door en vervolgens de room. Plet de teentjes knoflook.

Bereiden:

Verhit de olie of boter in een grote aardwerken schaal en bak hierin samen met de geplette knoflook de de garnalen. Voeg zout en peper toe en doe de Provencaalse kruiden erbij. Giet het tomatenmengsel over de garnalen. Zet de schaal circa 1 uur in de voorverwarmde oven.

Bijgerechten:  

Serveer dit gerecht met pasta(bij voorkeur schelpjespasta daar gaat de saus lekker inzitten).Geef er een gemengde salade van eikenbladsla en rucola bij met vinaigrette van olijfolie en citroensap.

Hoofdgerecht: 4 personen

Champignonschotel met rijst

* 2 bakjes champignons * 1/2 pond gerookt spek (dobbelsteentjes) *1 klein blik champignonsoep *1 bakje kruidenkaas * 1 pak rijst

Bereiden:

De spekjes en champignons apart bakken. Daarna samen voegen. Champignonsoep toevoegen. Alles goed doorwarmen. Als het warm is de kruidenkaas toevoegen. Opdienen met gekookte rijst.

Tip:  heerlijk met salade

Hoofdgerecht: 4 personen

Zalmlasagne

* 2 komkommers * 1 pakje bechamelsaus * 1 l. melk *200 gr. zalmsnippers *1/2 potje dille *1/2 pak groene lasagnevellen. *100 gr. geraspte belegen kaas *zout en peper *boter of margarine * ovenschaal ca 2 l.

Bereiden:

Oven voorverwarmen op 200gr.of gasovenstand 4 .Komkommers schillen,halveren en zaad verwijderen. Komkommers in plakjes snijden en bestrooien met zout en peper. Bechamelsaus met melk bereiden volgens gebruiksaanwijzing. Zalmsnippers en dille door helft van bechamelsaus scheppen. Ovenschaal invetten. Laagje gewone bechamelsaus op bodem schenken,1/3 deel van komkommer erop scheppen. Afdekken met lasangevellen. Helft van zalmsaus erop schenken en 1/3 komkommerschijfjes erop leggen. Afdekken met lasagnevellen. Nogmaals herhalen. Eindigen met rest van gewone bechamelsaus. Kaas erover strooien. Schaal midden van oven in ca. 30 min. gaar en goudbruin laten worden.

 

Hoofdgerecht: 2 personen

Hartige taart

*4 plakjes bladerdeeg *flink wat groente(courget,paprika,champignons,broccoli enz.) *1 uitje *1 teentje knoflook *2 el Creme fraiche *een hele brie *zout en peper * boter

Bereiden:

Verwarm de oven voor op ong. 190gr. Vet een ovenschaal in met boter,rol de plakjes bladerdeeg een beetje uit en bekleed daar de ovenschaal mee. Snijd de ui,knoflook en groente in stukjes. Fruit dan de ui en knoflook in een wok,doe daarna de groente erbij,even roerbakken,zout en peper naar smaak toevoegen,creme fraiche erdoor mengen en doe alles in de ovenschaal. Vouw de randjes van het bladerdeeg een beetje naar binnen, snijd de brie in plakken en leg bovenop de hartige taart. Zet de ovenschaal 20 -30 min. in de oven,wanneer de brie gesmolten is en het bladerdeeg bruin is ,is de taart klaar.

Hoofdgerecht: 4 personen

Hartige taart met zoete aardappel, rauwe ham en spinazie

* 1 el. olie * 300 gr. zoete aardappels geschild en in blokjes * 1 ui, fijngesnipperd * 200 gr. rauwe ham, in dunne reepjes *8 plakjes hartige taartdeeg, ontdooid * 250 gr. diepvriesspinazie, ontdooid en goed uitgelekt * 2 eieren * 200 ml. crème fraiche * 1 tl. provençaalse kruiden * lage taart of quichevorm,ingevet

Bereiden:

Verhit de olie in een koekenpan en bak hierin de aardappelblokjes en ui circa 5 min.. Voeg de ham toe en bak kort mee. Laat een beetje afkoelen. Bekleed de taartvorm met het deeg en duw de naden goed op elkaar. Laat het deeg dat uitrsteekt een beetje over de rand vallen. Verwarm de oven voor op 200 graden. Schep het aardappelmengsel en de spinazie door elkaar en verdeel dit over de taartbodem. Klop de eieren los met de crème fraiche, kruiden en zout en peper en giet dit gelijkmatig over de vulling. Schud een beetje met de vorm om de room goed te verdelen en bak de taart laag in de oven in circa 30 min. gaar en goudbruin. Laat de taart voor het serveren circa 10 min. rusten.

Tip: lekker met een tomatensalade met uienringen en feta

Hoofdgerecht: 4 personen

Spinaziequiche

*1 pakje diepvries spinazie ong. 300 gr. *2 slalotjes *1 teentje knoflook * 250 gr.hollandse geitenkaas *3 eieren *200 gr. zure room *1/2 thl. thijmpoeder *zout en peper *1 blik croissantdeeg.

Bereiden:

Laat de spinazie ontdooien en giet het uitgelopen vocht af. Snipper de sjalotjes en de knoflook. Snijd de kaas in blokjes. Klop de eieren met de zure room,het thijmpoeder en wat zout en peper los in een grote kom en schep er de sjalot knoflook en de kaas door.

Verwarm de oven voor op 200 gr. Haal het deeg uit de verpakking en rol het op een met bloem bestrooid werkvlak uit tot een ronde lap met een doorsnee van 32 cm.. Bekleed de vorm met het deeg. schep de spinazievulling in de vorm. Zet de taart op de onderste richel in de voorverwarmde oven en bak de quiche in 40 min. gaar en bruin. De vulling moet in het midden stevig aanvoelen

Hoofdgerecht: 4 personen

Grootmoeders potje

*250 gr. spekblokjes *2 uien *1 bakje champignons * 2 el. zilveruitjes *1 pot erwten/wortel * 4 flinke aardappelen in blokjes

Bereiden:

Spekblokjes uitbakken,uien en champignons meebakken. Aardappels schillen en in blokjes snijden en bakken in de frituurpan. Doe de erwten/wortel bij de uitgebakken spekjes,ui en champignons en warm mee op. Op het laatst de gebakken aardappelblokjes toevoegen en alles goed door elkaar scheppen.

Hoofdgerecht: 4 personen

Ovenschotel met bietjes en gehakt

*1 kg. aardappelen *500 gr. gekookte bietjes *75 gr. roomboter *2 uien gesnipperd *1/2 el. tijm *500 gr. half om half gehakt *150 ml. melk * 2 el. scherpe mosterd *peper en zout *ovenschaal

Bereiden:

Oven voorverwarmen op 200 gr.. Aardappelen schillen,in stukken snijden,wassen en in ca. 20 min. gaar koken. Bietjes schillen en in plakken snijden. In hapjespan 25 gr. boter verhitten en ui 3 min.zachtjes bakken. Bietenplakjes en tijm toevoegen. Geheel afgedekt nog 5 min. stoven. Op smaak brengen met zout en peper. In hapjespan met antiaanbaklaag gehakt 5 min. rulbakken. Overtollig vet wegscheppen en gehakt bestrooien met zout en peper. Aardappelen afgieten,even laten uitdampen en met stamper tot puree stampen. Melk,mosterd,50 gr.boter en zout en peper naar smaak door puree mengen. Bietjes in ovenschaal leggen,gehakt erover verdelen en afdekken met aardappelpuree. Schaal in midden van oven zetten en gerecht in 25-30 min. afbakken.

Hoofdgerecht: 4 personen

Witlofschotel met ham en kaassaus

*6 struikjes witlof *50 gr. boter *250 gr rundergehakt *2 el. rode pesto *150 gr. achterham in reepjes *30 gr. bloem *300 ml. melk *150 gr. belegen kaas,geraspt *425 gr. aardappelschijfjes *1 bol mozzarella,in plakken * zout en peper *1 ovenschaal (2 l.)

Bereiden:

Struikjes witlof in lengte halveren. In koekenpan met antiaanbaklaag 20 gr. boter verhitten en struikjes erin leggen. Witlof in 8-10 min. beetgaar bakken,struikjes regelmatig keren. Struikjes op bord leggen en gehakt in bakvet op laag vuur al omscheppend rul bakken. Pesto en reepjes ham erdoor scheppen en alles nog 2-3 min. bakken. op smaak brengen met peper en zout. In pan met dikke bodem rest van boter smelten. Bloem erdoor roeren en heel even zachtjes verwarmen. Rest van melk al roerend scheutje voor scheutje toevoegen en blijven roeren tot gladde saus ontstaat. Tweederde van kaas erdoor roeren en laten smelten. Kaassaus op smaak brengen met zout en peper. Aardappelschijfjes over bodem van ovenschaal verdelen en struikjes witlof met snijvlak naar boven erop leggen. Gehaktmengsel op struikjes witlof scheppen en kaassaus erover schenken. Plakken mozzarella in kaassaus leggen en rest van geraspte kaas erover strooien. Oven voorverwarmen op 200 gr.. Witlofschotel in oven schuiven en in 30-40 min. goudbruin en door en door heet laten worden.

Hoofdgerecht: 4 personen

Ovenschotel met geitenkaas en koolrabi

*3 kleine koolrabi's *4 grote aardappels *100 gr. katenspek *75 gr. waterkers *4 tomaten * 250 gr. zachte geitenkaas *2 dl. slagroom *3 el. olijfolie *zout en peper

Bereiden:

Oven voorverwarmen op 200 gr.. Koolrabi's schillen en in dunne plakken snijden. Aardappels schoonboenen en in lengte dunne plakken snijden. Katenspek in koekenpan met antiaanbaklaag uitbakken en op keukenpapier laten uitlekken. Uit waterkers grove takjes verwijderen. kleine hoeveelheid waterkers achterhouden voor garnering,rest fijnhakken. Tomaten wassen en in dunne plakken snijden. In ovenschaal met helft van ingredienten lagen maken van aardappel,koolrabi,spek,verbrokelde geitenkaas en waterkers. Herhalen met andere helft van ingredienten. Slagroom erover schenken. Ovenschotel afdekken met plakken tomaat. Tomaten bedruipen met olijfolie en bestrooien met zout en royaal peper. Ovenschaal ca. 1 uur in midden van oven zetten,tot alle groenten gaar zijn. Garneer met achtergehouden waterkers.

Hoofdgerecht: 2 personen

Jambalaya

*75 gr.slagersachterham *50 gr. chorizo *1 ui *1/2 rode en groene paprika *1/2 kippenbouillontablet *2 el. olijfolie *150 gr witte en wilde rijst *200 gr. tomatenblokjes *2 thl. cajunkruiden *100 gr. grote garnalen

Bereiden:

Snijd de ham in blokjes. Snijd de chorizo in dikke plakjes en halveer ze. Pel de ui en snipper hem fijn. Was de paprika's ,verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in blokjes. Los het kippenbouillontablet op in 2 1/2 dl. heet water. Verhit de olijfolie in een braadpan en fruit de ui ca. 2 min. . Voeg de rijst toe en roer tot de korrels gaan glanzen. Voeg de tomatenblokjes,cajunkruiden en de bouillon toe en laat het geheel afgedekt op een laag vuur ca. 20 min. zachtjes koken. Voeg de ham ,chorizo en de garnalen de laatste 5 min. toe.

Tip:  Lekker met een frisse salade

Hoofdgerecht: 4 personen

Zalm met spinazie en papilotte

*8 el. olijfolie *1 teentje knoflook * 3 ansjovisfilet, fijngesneden *300 gr. spinazie *500 gr zalmfilet, in 4 gelijke stukken *1 citroen, schoongeboend *20 gr. platte peterselie, fijngesneden *30 gr walnoten, fijngehakt * peper en zout.

Bereiden:

Verhit 2 el. olie in een koekenpan en bak de knoflook en ansjovis 1 min.. Voeg de spinazie in delen toe en laat al omscheppend slinken. Laat de spinazie uitlekken in een vergiet en breng op smaak met peper en zout. Druk er met een lepel zo veel mogelijk vocht uit en snijd de spinazie wat kleiner. Bestrooi de zalm met peper en zout. Rasp de gele schil van de citroen. Meng de peterselie met de walnoten en rasp en wentel de zalm door dit mengsel. Verwarm de oven voor op 200 gr. . Neem een vel aluminimumfolie van ca. 30 cm lengte en bestrijk het midden met wat olijfolie. Verdeel er een 1/4 van de spinazie over,leg er een stuk zalm op en besprenkel met nog wat olie. Vouw de folie dicht. Maak zo nog 3 pakketjes. Bak ca. 15 min. in de oven. Maak ze aan tafel open.

Tip: lekker met een salade en risotto

Hoofdgerecht: 4 personen

Gewokte mie met garnalen,paksoi en paprika

*500gr. Chinese wokmie *2 el. wokolie *400 gr.gepelde grote garnalen *1 grote ui fijngesnipperd *2 tenen knoflook fijngesneden       * 1 rode peper, zonder zaad in ragfijne reepjes gesneden *1 el. gembersiroop *1 rode paprika,in reepjes gesneden *1 struikje paksoi,grof gesneden *2 lenteuitjes,in ringetjes,ook het groen *2 el sojasaus *peper en zout *1 bosje sederijblad grof gehakt

Bereiden:

 Kook de mie zoals omschreven op de verpakking,spoel af met koud water en laat uitlekken in een zeef. Verhit wokolie in een grote wok op hoog vuur. Voeg de garnalen toe,bak tot ze net roze kleuren. Neem ze dan uit de wok en zet de garnalen apart. Voeg vervolgens aan de bakolie uisnippers,knoflook en rodepeperreepjes toe. Meng gesneden paprika en paksoi erdoor,voeg een klein scheutje water toe. Roerbak tot de groenten slinken. Voeg dan de gembersiroop en de sojasaus (of ketjap) toe. Meng gekookte mie in kleine porties erdoor en bak al roerend en schuddend flink door tot de stoom eraf slaat. Meng op laatst gebakken garnalen,ringetjes lente-ui en selderijblad erdoor,laat even doorwarmen. Serveer de mie stomend heet,geef er gebakken uitjes,seroendeng en kroepoek bij.

Tip:  Geef er frisse komkommersalade bij.

Hoofdgerecht: 4 personen

Kip met peren en blauwe kaas

* 4 kipfilets *zout en versgemalen peper *1 grote ui,fijngesnipperd *3 el. olijfolie *500 gr. verse spinazie,gewassen en gedroogd *2 el. appelazijn *3 rijpe peren *1 el. gehakte peterselie * 80 gr. blauwe kaas (roquefort of Danish blue)

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 180 gr. Dep kipfilets droog,bestrooi gul met zout en peper. Verhit 2 eetlepels olijfolie in grote ovenbestendige koekenpan,bak filets in 3 min. aan alle kanten goudbruin. Zet pan in oven en laat kip 15 min. doorgaren,keer af en toe. Schil peren,snijd in vieren,van steel naar kontje. Verwijder stelen en klokhuizen,snij perenhelften in plakjes. Verkruimel blauwe kaas. Verhit in wijde pan 1 eetlepel olijfolie ,bak hierin uisnippers tot ze zacht zijn. Voeg spinzie toe,schep goed om (geen water toevoegen)en laat slinken. Breng op smaak met peper en zout. Houd warm in wijde schaal,leg kipfilets erbovenop. Zet pan met kippenjus op vuur,voeg eventueel extra scheutje olie toe. Bak hierin perenplakjes,voeg azijn toe en laat zachtjes doorpruttelen tot ze goed warm zijn. Meng er peterselie doorheen. Verdeel peren over kipfilets en bestrooi met kruimels blauwe kaas. Geef er knapperige aardappelpartjes uit de oven bij

Hoofdgerecht: 3-4 personen

Aardappel-makreel  gratin

*1 grote gerookte makreel *6 gekookte aardappelen *250 gr. diepvriesdoperwtjes *1 bosje lente-ui *2 el. gehakte peterselie *40 gr. boter *40 gr. bloem *600 ml. melk *zout en peper *nootmuskaat *75 gr. geraspte kaas

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Verwijder het vel van de makreel en neem het visvlees van de graat. Verdeel het in stukken. Smelt voor de saus de boter en voeg de bloem in een keer toe.  Roer tot een samenhangend geheel en laat kleuren. Voeg dan beetje bij beetje de melk toe en roer tot een gladde gebonden saus. Laat de saus enkele min. pruttelen. Snijd de aardappels in plakken. Kruid ze met zout en peper. Kook de doperwtjes 2 min. en laat ze uitlekken. Snijd de lent-uitjes in ringetjes. Verdeel de helft van de aardappelplakjes  over een ingevette ovenschaal. Verdeel hierover de doperwtjes,ringetjes lente-ui,gehakte peterselie en stukken makreel. Dek af met de rest van de aardappelplakjes. Breng de bechamelsaus op smaak met zout peper en nootmuskaat en roer er de ongeveer ¾ van de kaas door. Schenk over de ovenschotel,bestrooi met de rest van de kaas en schuif de schaal in de hete oven. Laat in ongeveer 20 min. gratineren.

Hoofdgerecht: 4personen

Risi e bisi

* 2 uien,gesnipperd * 100 gr. pancetta of bakbacon,in reepjes * 50 gr. boter * 400 gr. diepvriesdoperwten. * 1,5 l. kippen-of vleesbouillon * 400 gr. risottorijst * 2 el. gehakte verse peterselie * 75 gr. versgeraspte Parmezaanse kaas * zout en peper

Bereiden: Bak de uien en pancetta in de helft van de boter. Kook de doperwten 5 min. in 250 ml.bouillon. Giet af,vang de bouillon op en voeg toe aan de rest van de bouillon. Houd de doperwten apart. Voeg de rijst toe aan de ui en pancetta en verwarm al omscheppend tot de rijstkorrels glanzen. Voeg een scheutje bouillon toe en giet,telkens als de bouillon is opgenomen,een scheutje bouillon erbij. Laat de rijst zo al roerend in ca. 20 min. beetgaar worden. Voeg de laatste 5 min. de doperwten toe aan de rijst. Breng op smaak met zout en peper en meng de rest van de boter,peterselie en Parmezaanse kaas erdoor. Laat de risi e bisi met het deksel op de pan nog ca. 2min. staan voor het serveren zodat het gerecht dik vloeibaar is. 

Hoofdgerecht: 4 personen

Ham-zuurkoolrolletjes uit de oven

*1.25 kg. aardappelen * 100 ml. melk * 2 el. boter *  20 gr. platte peterselie fijngehakt * 1 zakje zuurkool,uitgeknepen  * 8 plakken grillham * 8 plakken belegen kaas * zout en peper

Bereiden:

Verwarm de oven voor tot 210gr. Snijd de aardappelen in gelijkmatige stukken en zet op met koud water en zout. Breng de aardappelen aan de kook en kook ze in ca. 20 min gaar. Giet  ze af en stamp ze tot een grove puree. Voeg de melk, de boter en peterselie toe en naar smaak zout en peper.

Leg de plakken kaas naast elkaar op een schoon werkblad. leg de ham erop. Verdeel de zuurkool erover en rol de plakken op. Schep de aardappelpuree in de ovenschaal. Leg de zuurkoolrolletjes erop. Plaats de ovenschaal in het midden van de oven en bak het gerecht nog ca. 15 min tot de kaas gesmolten is.

hoofdgerecht: 4 personen

Macaroni met ham,kaas en champignons

* 300 gr. macaroni * 500 gr. broccoli (in kleine roosjes) 2 el. olie * 2 uien gesnipperd * 400 gr chamignons in plakjes gesneden *2 el. gedroogde Italiaanse kruiden *150 gr. achterham *12 el. ketchup * 200 gr. milde geraspte kaas

Bereiden:

Verwarm de oven voor op 180 gr.. Kook de macaroni volgens de aanwijzing op de verpakking beetgaar. Kook ondertussen de broccoli 2min. in ruim water. Giet af en laat uitlekken. Verhit de olie in een hapjespan en fruit de ui,chamignons en kruiden 4 min.. Snijd ondertussen de ham in stukjes. Meng de ham, ketchup, macaroni en broccoli door de ui en champignons en schep in de ovenschaal. Bestrooi met de kaas en bak ca. 15 min. in het midden van de oven.

Hoofdgerecht: 4 personen

Hamlapjes gevuld met tonijn

* 4 hamlapjes (125 gr. p.st.) * 1 blik tonijn op olie * 100 gr. zongedroogde tomaten,fijn gesneden *bosje basillicum,gehakt *400 gr penne of andere pastasoort *1 ui gesnipperd * 12 plakken serranoham * 100 gr champignons in plakjes * 1 kleine rode paprika in blokjes * 50 gr zwarte olijven,gesneden *zout en peper

Bereiden:

Meng de tonijn met de helft van de ui de helft van de tomaat en de helft van de basillicum. Breng op smaak met zout en peper.

Bestrooi de hamlappen met zout en peper,verdeel het tonijnmengsel over de hamlapjes. Rol de hamlapjes op en omwikkel elk rolletje met 3 plakken serranoham. Kook de pasta volgens de verpakking. Fruit de rest van de uitjes,tomaat, chamignons,parika en de olijven in een pan,voeg de pasta toe en breng op smaak met zout en peper. Voeg de rest van de basillicum toe. Bak de hamlappen in 10 min. rosé in een niet te hete pan.

Hoofdgerecht: 4 á 6 personen

Chili con carne

*3 el. olijfolie *2 grote uien gesnipperd * 1 teen knoflook,fijngesneden *halve rode peper,zonder zaad,fijngesneden *500 gr. rundergehakt *200 gr. half om half gehakt * 1 rode paprika in blokjes *1 halve groene paprika in blokjes *1 blik gepelde tomaten 

*2 blikken rode  kidneybonen á 400 gr. * 1 bouillonblokje *flinke mespunt chillipoeder *1 thl. gedroogde tijm *mespunt kummel *mespunt gemalen koreanderzaad *1 laurierblad *stukje chorizoworst,in blokjes *bruine suiker *takje verse koreander,blad grofgeseden * zout en peper

Bereiden:

Verhit olijfolie in een grote braadpan,bak uisnippers tot ze zacht zijn,voeg knoflook,rode peper en zout toe. Voeg gehakt toe,prak fijn met vork en bak bruin. Meng paprikablokjes,tomaten,bouillonblokje,kruiden en laurierblad erdoor. Laat bonen uitlekken in vergiet en voeg toe,samen met blokjes chorizo. Laat 30 min. zacht sudderen,voeg eventueel wat water toe. Proef,breng in balans met suiker,zout en peper. Bestrooi met verse koreander. Geef er gekookte rijst bij. 

Tip: Serveer met zure room.geraspte kaas en totillaships

Hoofdgerecht: 6-8 personen

Yakitori

* 2 bosjes bosui, schoongemaakt * 700 gr. kipfilet * geroosterde sesamzaadjes, voor de garnering *32 kleine (15 cm.) dunne bamboespiesen, 1 uur in koud water geweekt

voor de Yakitorisaus: * 250 ml. sojasaus *150 gr. suiker *125 ml mirin, zoete rijstwijn * 1 bosuitje, het witte gedeelte gekneusd, het groene gedeelte in ringen gesneden * 1 teentje knoflook, gekneusd met de zijkant van een hakmes *1 plak geschilde  verse gemberwortel ( een 1/2 cm. dik), gekneusd met de zijkant van een hakmes * 1 stuk citroenschil, 1 bij 5 cm.

Bereiden:

Snijd de zenen of overtollig vet van de filets en gooi weg. Spoel de filets af onder stromend water, laat ze uitlekken en dep ze droog met keukenpapier. Snijd de  bosuitjes en kipfilets in stukjes van ongeveer 4 cm. en steek er twee spiesen door (kipfilet -bosui-kipfilet-bosui-kipfilet). Zet afgedekt in de koelkast tot gebruik.

Bereid de yakitori-saus : doe de sojasaus, suiker, mirin, wit van de bosuitjes, knoflook, gember en citroenschil in een steelpanen breng op middelhoog vuur aan de kook. Laat de saus5 tot 10 min. pruttelen, tot hij dik en stroperig is, roer er regelmatig in om aanbranden te voorkomen. Zeef de saus boven een kom en laat hem afkoelen tot kamertemperatuur. Zet desgewenst een beetje saus apart om te gebruiken als dipsaus. Verhit de grill . Bestrijk het rooster met wat olie en leg hierop de spiesen yakitori. Draai de spiesen na 2-3 min.om de buitenkant van het vlees gaar te krijgen. Begin te bedruipen met de saus en ga door met bedruipen tot de kip gaar is, 3 tot 4 min. per kant. Je kan de saus ook in een ondiepe schaal gieten, de yakitori erin dippen wanneer hij gaar is en doorgaan met grillen. De saus moet koken tot hij glanst en het vlees moet stevig aanvoelen wanneer het gaar is. Leg de yakitori op borden of een schaal en bestrooi met de bosuiringen en sesamzaadjes. Je kunt de achtergehouden dipsaus er los bij serveren.

 

Hoofdgerecht: 4 personen

Hartige spruitjesstamppot

* 400 gr. spruitjes * 1,2 kg. kruimige aardappelen *250 gr. champignons * 200 gr. jong belegen Goudse kaas * 100 gr. walnoten *2 el. crème fraîche * 1 el. boerenboter * 250 gr. spekjes * zout en peper

Bereiden:

Snijd de aardappels in grove stukken en doe in een grote pan met deksel. Maak de spruitjes schoon door de kontjes er af te snijden. Kook de aardappels in een pan met een bodem water en voeg na 5 min. de spruitjes bij de aardappelen. Vervolgens nog 15 min. laten koken. Snijd de champignons. Verhit 1 el. boter in een pan en bak de champignons samen met de noten en de spekjes in de boter. Giet de aardappelen en de spruitjes af en stamp deze tot een puree. Voeg de crème fraîche toe om het geheel wat smeuïger te maken. Schep vervolgens de champignons, spekjes en noten door de stamp, samen met de kaas. Voeg naar smaak peper en zout toe.

 

Stoofappels met kippenlever: 4 personen

* 250 gr kippenlever * 1 ui * 4 grote appels *2 el. plantaardige olie *1 thl. gedroogde thijm * zout en versgemalen peper * 2 el. boter * 1 thl. honing * 5-6 el. balsamicoazijn * 150 ml groentebouillon * boter om in te vetten

Bereiden:

Verwarm de oven voor tot 180 gr. met boven en onderwarmte. Snijd de lever in stukjes van circa 2 cm. Pel en snipper de ui, was de appels, snijd het hoedje eraf, maak de onderkant vlak, verwijder het klokhuis en schep wat vruchtvlees uit de appel. Verhit de olie en bak hierin de lever al omscheppend kort aan. Voeg thijm, zout en peper naar smaak toe en neem het vlees uit de pan. Doe de boter in de pan en fruit hierin de ui en de appelstukjes. Voeg de honing toe en blus af met de balsamicoazijn. Laat de saus een beetje inkoken, maak af met de bouillon en voeg de lever weer toe. Breng op smaak met zout en peper en honing. Vul de appels met het levermengsel en bak ze circa 30 min. in een beboterde ovenschaal.