Brood en meer........

Voordeeg

Voordeeg is een snelle manier om een soort zuurdesem te maken.

Bereiden:

Roer 200 gr. bloem, 200 ml. water en 7 gr. droge gist door elkaar in een grote pot of kom. Zet onafgedekt weg op een warme plek. Het deeg zal al snel beginnen te bubbelen en rijzen. Wacht tot het voordeeg is gerezen en weer gezakt naar zijn oorspronkelijke formaat: dit duurt een tot twee uur. Nu kunt u het voordeeg gebruiken.

U kunt al het voordeeg direct gebruiken of één brood bakken en de rest van het voordeeg 'voeden' voor volgende broden. Voeg dagelijks 50 gr. bloem en 50 ml. water toe., roer even goed door en zet de pot weer weg. Haal vóór u bloem en water toevoegt wel 100 gr. voordeeg weg. Gebruik het in een brood of gooi het weg.

Brood met spelt

* 100 gr. voordeeg * 500 gr. speltmeel * 150 gr. tarwemeel *300 ml. lauwwarm water * 2½ tl zout

Bereiden: 

Meng alle ingrediënten en kneed het mengsel met de keukenmachine (met deeghaak) in tien min. tot een soepel deeg. Laat het deeg zo'n drie uur rusten (langer mag ook, maar maximaal twaalf uur) op een warme plek. Sla de lucht uit het deeg en kneed het nog kort even door. Maak van het deeg een mooie bol. Laat het deeg nog een uur rijzen op een warme plek. Kerf  het brood vóór het bakken aan de bovenkant in met een scherp mes om een kruisvorm te maken.

Brood met zonnebloempitten

* 100 gr. voordeeg * 400 gr. bloem * 250 gr. speltmeel * 300 mi. lauwwarm water * 2 ½ tl. zout * 1 el. zonnebloempitten

Bereiden:

Ga op dezelfde wijze te werk als bij de eerste variatie met spelt. Maak in de plaats van een bol nu een mooie vorm en leg het in een ingevet bakblik. Laat het nog een uur rijzen in het blik. Bestrijk de bovenkant vervolgens licht met water en strooi er de zonnebloempitten over. Bak het brood dertig tot veertig min. in een voorverwarmde oven op 225 graden.

Tip: Brood is gaar als het 'hol' klinkt. Met een digitale kernthermometer kunt u preciezer te werk gaan: het brood is gaar als de binnentemperatuur 95 graden is

Snel Brood

Meng in een grote kom 250 gr. tarwebloem en 250 gr. volkorenmeel met 1 tl. zout en 1 tl. natron(baking soda). Voeg 300 - 400 ml. karnemelk toe en meng er een kleverig deeg van. Vorm een bol van het deeg, leg het op een met bakpapier bekleed bakblik en druk het een beetje plat. Snijd de bovenkant kruislings in en stuif er wat meel over. Bak het brood 30 min. in de op 200 graden voorverwarmde oven.