Soepen: Mosterdsoep
*2a3 Kleine preien,in dunne ringen *1 teentje knoflook,fijngesneden * 40 gr. boter *1a2 el. Dijon-mosterd *1 liter kippenbouillon *5 el. slagroom * zout en peper * 1 el. grove mosterd *2 el. selderijgroen fijngesneden *4 plakken rauwe ham.
Bereiden:
Bak de prei en knoflook 3 a 6 min.in de boter. Roer de Dijon-mosterd erdoor en schenk de bouillon erbij. Laat de soep op zacht vuur 15 a 20 min. koken. Pureer de soep en breng hem samen met de slagroom opnieuw aan de kook. Breng op smaak met zout en peper en roer er voor het serveren nog de grove mosterd door. Bestrooi met selderij. Bak de plakken ham krokant in een droge koekenpan en serveer ze bij de soep.
Soepen: Selderijcremesoep met zalm
*1 appel *2 el. citroensap *4 stengels bleekselderij *1 aardappel (afkokend) *1 teentje knoflook *2 el. olijfolie *6 dl. visbouillon of groentebouillon ( van tablet )* 125 ml. schenkbare creme fraiche * vers gemalen peper *150 gr. gerookte zalm * 1 el. gehakte dille (vers of diepvries)
Bereiden:
Schil de appel en rasp deze grof. Sprenkel er citroensap over. Snijd de bleekselderij in smalle boogjes. Schil de aardappel en rasp deze ook grof. Roerbak de appel,bleekslderij,aardappel en geperste knoflook 3 min. in de hete olie in een soeppan. Giet de bouillon erbij en kook zachtjes 15 min.. Pureer de soep met een staafmixer of in de keukenmachine. Roer de creme fraiche en versgemalen peper door de soep. Snijd de zalm in smalle reepjes en voeg ze toe . Warm goed door zonder te koken. Serveer de soep bestrooid met dille.
Tip:
lekker met geroosterd brood.
Soepen: Snelle romige doperwtensoep
*3 el. olijfolie *1 sjalot *2 tenen knoflook *300 gr. doperwten *2 blokjes tuinkruidenbouillon *100ml. slagroom
* peper en zout *100 gr. gerookte paling *verse dille *125 ml. creme fraiche
Bereiden:
Pel en snipper de ui. Pel en hak de knoflook fijn Verhit de olie in een soeppan en fruit de ui. Voeg de knoflook en bevroren doperwten toe. Laat 2 min. meebakken. Voeg 1 liter water toe en de verkruimelde bouillonblokjes,en breng alles aan de kook. Zet het vuur laag,laat de soep 5 min. pruttelen en pureer hem dan met een staafmixer. Roer de room erdoor en breng op smaak met peper en zout. Laat niet meer koken! Sijd de paling in kleine stukjes. Pluk was en hak de dille. Schep de soep in kommen en verdeel de paling en dille erover. Schep een lepeltje creme fraice over de soep.
Soep:4 personen
Tuinerwtensoep met cocktailgarnalen en dille
*2 sjalotten gesnipperd * 2 el. boter * 200 ml. slagroom *100 ml. witte wijn *400 ml. visbouillon(van tablet) *200 gr. cocktailgarnalen *2 thl. dille * zout en peper
Bereiden:
In soeppan sjalot in boter goudbruin fruiten. Slagroom erdoor roeren en 1 min. laten borrelen. Wijn en visbouillon erbij schenken en geheel aan de kook brengen. Soepbasis 3 min. doorkoken. Tuinerwten (handvol bewaren) aan soep toevoegen en 3 min. meekoken. Soep met staafmixer of keukenmachine pureren,op smaak brengen met zout en peper.Cocktailgarnalen goed droog deppen. Cocktailgarnalen en achtergehouden erwten 1 min. in soep meewarmen. Soep over 4 borden verdelen en met dille bestrooien.
Soep: 4 personen
Knoflooksoep met ei
*4 el. olijfolie *2 sneetjes niet te vers witbrood,in blokjes * 5 teentjes knoflook *1 thl. paprikapoeder *zout en peper *600ml. kippenbouillon *200 ml. kookroom * 4 eieren * 50 gr. zwarte olijven,in plakjes * 2 el. gehakte peterselie * 4 ovenvaste soepkommen
Bereiden:
Verwarm de oven voor op 200 gr. . Zet de soepkommen erin zodat ze warm worden. Verhit de olijfolie in een soeppan en bak hierin de broodblokjes met de knoflook rondom goudbruin. Voeg paprikapoeder,zout en peper,bouillon en kookroom toe en kook zachtjes 10 min.. Verdeel de soep over de warme soepkommen. Laat in elke kom een rouw ei in de soep glijden. zet de kommen in de oven tot de eieren gestold zijn. Bestooi de soep voor het serveren met de olijven en peterselie.
Tips: Vervang voor een vegetarische versie de kippenbouillon door kruiden of groentebouillon.
Voeg eens reepjes serranoham aan de soep toe.
Soep: 4 personen
Blauwe kaassoep
*1,2 l water *bouillon *150 gr. ui *1 teentje knoflook *400 gr.aardappel *200 gr. blauwe kaas *4 lente- ui *2oo gr. spekjes *2 el. olijfolie
Bereiden:
Snij de ui en knoflook klein. Fruit ui en knoflook aan in olijfolie. Schil de aardappel en snij in stukken. Blus de uien af met het water en voeg aardappelen en bouillon toe. Kook de aardappelen gaar. Blauwschimmel in kleine blokjes snijden. De spekjes uitbakken,de lente-ui wassen en in ringen snijden. Als de aardappelen gaar zijn met staafmixer de soep pureren. Roerend de blauwe kaas in de soep laten smelten. Als de kaas gesmolten is in kleine soepkommen scheppen en garneren met lente-ui en uitgebakken spekjes.
Soep: 4 personen
Boerenkaassoep met lente-ui en mosterd
* 1 bosje lente-uitjes,in ringen,loof apart * 25 gr. boter * 2 el. mosterd * 8 dl. kippenbouillon * 200 ml. kookroom * 100 gr. jongbelegen boerenkaas,geraspt * zout en peper
Bereiden:
Bak de lente-ui,zonder loof,in de boter zonder te kleuren.Voeg de mosterd toe,giet de bouillon erbij en kook zachtjes 5 min.. Pureer met een staafmixer. Voeg de room en kaas toe en laat de kaas al roerend smelten in de soep. Breng op smaak met zout en peper. Bestrooi de soep voor het serveren met het gehakte loof van de lente-ui.
Soep: 4 personen
Romige briesoep
* 1 prei * 2 uien * 1 teen knoflook * 3 liter (verse) kippenbouillon * 200 gr. brie * 200 gr. spekjes (0,5 cm. dik) * 1 klontje boter
*peper en zout * verse tijm,laurier,peterseliestengels
Bereiden:
Snij de uien en de knoflook in stukjes. Laat een klontje boter smelten in een ruime pan op een matig vuur. Doe de ui en de knoflook in deze pan en roer regelmatig. Snij de prei en stoof ze in de pan mee. Maak een kruidenbouillon van laurierblad,tijm en peterseliestelen. Bind alles samen en laat het een tijdje meestoven. Schenk de kippenbouillon in de pan en laat de soep zo'n 30 min. zacht sudderen. Snij de spek in fijne reepjes en bak ze in een pannetje. Doe het gebakken spek in een zeef,zodat het vet verdwijnt en laat even uitlekken. Haal het kruidenbuiltje uit de pan en mix de soep glad met de staafmixer.Snij het stuk brie doormidden en verwijder de korst. Doe de helft van de brie in de soep en mix opnieuw tot de brie ook helemaal fijn is. U kunt nu de soep proeven en zo nodig kruiden met wat peper en zout. Als laatste snijdt u de andere helft van de brie in stukjes en verdeelt u dat over de kommen. Schep de soep in de kommen en als laatste strooit u de spekjes in de soep en dan is het klaar om opgediend te worden.
Soep: 4 personen
Surinaamse pindasoep
*6 kipbraadsticks *6 el. pindakaas met stukjes * 1 el. sambal oelek * 250 gr. taugé * 21 tl. pimentpoeder * 1 kippenbouillontablet * 1 grote ui, gesnipperd
Bereiden:
Breng in een grote soeppan de kipbraadsticks aan de kook met anderhalve liter water, het kippenbouillontablet en de ui. Laat het geheel 1 uur zachtjes doorkoken tot het kippenvlees van het bot valt. Neem de braadsticks uit de soeppan, laat ze afkoelen, haal het vlees eraf en snijd het in blokjes. Roer de pindakaas en de sambal met een soeplepel kookvocht los in een kom. Doe het kippenvlees terug in de soeppan met het pindakaasmengsel en de spekblokjes. Proef de soep: als u hem te pittig vindt, kunt u er wat extra eetlepels pindakaas door roeren. Niet pittig genoeg? Voeg dan nog wat sambal toe. Voeg de taugé en het pimentpoeder toe en laat het geheel nog 10 min. zachtjes doorkoken. Serveer in soepkommen.