Div. Pesto's

Walnotenpesto

*50 gr. walnoten *1 teentje knoflook *ong.15 gr. verse basilicum *50 gr. parmezaanse kaas * 100 ml. olijfolie *zout en peper

Bereiden:

Rooster de walnoten in een koekenpan zonder boter of olie. Doe met de knoflook en de basilicumblaadjes in een keukenmachine en maal 10 sec. Schep in een kom en voeg er de olijfolie bij en roer tot een smeuig mengsel. Breng op smaak met peper en zout.

Tip;   Lekker op een bruschetta met een plakje Parmaham en gehalveerde cherrytomaatjes.

Notenpesto met ansjovis

* 7 ansjovisfilets * 1 el. kappertjes * 100 gr. walnoten * 100 gr. Parmezaanse kaas * 2 teentjes knoflook

* 1 bosje peterselie * 2 el. olijfolie

Bereiden:

Pureer de ansjovis met de kappertjes fijn. Meng er de gehakte walnoten,geraspte kaas,fijngehakte knoflook en fijngehakte peterselie door.Giet er al roerend de olijfolie bij tot er een dikke pasta ontstaat.

Verse pesto

 

*2 teentjes knoflook *30 gr. pijnboompitten *30 gr.verse basilicum * 2 el. parmezaanse kaas * 3 el. olijfolie *zout en versgemalen peper

Bereiden:

Pel de knoflook en hak deze grof. Pureer de knoflook,pijnboompitten en basilicumblaadjes met de keukenmachine. Meng de kaas erdoor. Nu de olijfolie in een dun straaltje toevoegen. Blijf mengen tot een smeuige saus ontstaat. Breng het geheel op smaak met peper en zout.

 

Rucola - notenpesto

* 75 gr. rucola of selderijblad * 50 gr.pijnboompitten *50 gr. pistachnoten of blanke amandelen *1 teentje knoflook * 2 el. olijfolie *1 a1,5 dl. groente of kruidenbouillon * 50 gr. parmezaanse kaas

Bereiden:

Pureer de rucola met de keukenmachine. Voeg de pijnboompitten,noten en gepelde knoflook toe,giet de bouillon erbij en vorm er puree van. Voeg daarna de kaas toe. Maak hem smeuig met de olijfolie.

Rucolapesto met radijs en tomaat

*125 gr. radijs * ½ zak rucola * 2 teentjes knoflook * 100 gr. oude kaas * 100 gr. gedroogde tomaten op olie

Bereiden:

Meng de geraspte radijs met de fijngehakte rucola,knoflook en geraspte oude kaas. Haal de olie van de gedroogde tomaten en vang deze op. Maal ze grof en meng ze met de rucola. Giet er de tomatenolie door tot er een dikke pasta ontstaat. Voeg eventueel nog wat olijfolie toe.   

 

 Pesto met tomaat

 

* 2 el. pijnboompitten *4 gewelde zongedroogde tomaten * 1 el. kappertjes *2 el. geraspte pittige kaas *100 ml. olijfolie * 1 el. citroensap *zout en peper.

Bereiden:

Pijnboompitten in droge koekenpan roosteren. Tomaten in stukjes snijden en in hoge kom doen met pijnboompitten,kappertjes en kaas. Met staafmixer pureren,onderwijl olie in dun straaltje toevoegen tot smeuige substantie ontstaat. Pesto op smaak brengen met citroensap,zout en peper.

Tuinkruidenpesto

*½ bosje fijngehakte kervel *½ bosje fijngehakte munt * ½ bosje fijngehakte peterselie * 6 fijngehakte salieblaadjes * 50 gr. fijngehakte blanke amandelen * 50 gr. fijnverkruimelde feta of geitenkaas * 1`á 2 el.olijfolie 

Bereiden:

Meng alle ingredienten door elkaar en giet er de olijfolie bij tot een gladde massa.

 

Tapenade van zwarte olijven

 

*300 gr. zwarte olijven zonder pit * 40 gr ansjovisfilets *40 gr kappertjes *2 teentjes knoflook *1 thl. mosterd * 2 el. fijngesneden peterselie * 3-5 el. olijfolie * zout en peper

Bereiden:

Pureer met een staafmixer de olijven,kappertjes,ansjovis,knoflook,mosterd en de peterselie. Doe er nu met een een dun straaltje de olijfolie erbij tot er puree van gevormd is. Breng op smaak met zout en peper.

Tapenade van groene olijven

*250 gr.groene olijven *40 gr. kappertjes * 5 el. basilicum *3-4 el. olijfolie *zout en peper

Bereiden:

Pureer met een staafmixer de groene olijven,kappertjes en fijngesneden basilicum. Doe er nu met een dun straaltje de olijfolie erbij tot er puree gevormd is. Breng op smaak met zout en peper.

Tonijntapenade

*100 gr. zwarte olijven zonder pit *1 blikje tonijn naturel (200 gr.) * 5 ansjovisfilets *1/2 dl olijfolie * peper *2 el. kappertjes

Bereiden:

Pureer de olijven,tonijn en kappertjes met een staafmixer. Voeg de olijfolie toe en breng op smaak met de peper

Tapenade van makreel

*2 blikjes makreelfilet,naturel * 1/2 rode peper, fijngehakt *1/2 cm. geraspte verse gember *1 teentje knoflook, geperst *sap van een halve citroen

*zout en vers gemalen peper * ( olie )

Bereiden:

Laat de makreel uitlekken en prak deze in een kom fijn met een vork. Roer de andere ingredienten erdoor en breng indien nodig op smaak met zout en peper. Laat afgedekt op smaak komen in de koelkast. Mocht het mengsel iets te droog zijn. roer er dan wat olie door om het smeuiger te maken.

Klassieke tapenade

* 2 el. kappertjes * 5 ansjovisfilets * 2 teentjes knoflook * 2 el. olijfolie * 200 gr. groene olijven zonder pit        * versgemalen peper

Bereiden:

Giet de kappertjes af en laat de ansjovis uitlekken. Pureer ze kort met de knoflook en olijven. Voeg olijfolie en peper toe en pureer tot een grove tapenade. Lekker bij brood en rauwkost.

Paprika-koriandertapenade

* 3 rode paprika's * 2-3 el. olijfolie * 2 el. vers korianderblad * 2 teentjes knoflook * 50 gr. pecorino of belegen boerenkaas * 50 gr. blanke amandelen of cashewnoten.

Bereiden:

Rooster de paprika's in 15-20 min. in een oven van 200gr..Verwijder de velletjes en zaadjes. Pureer de paprika grof met de olijfolie,korianderblad knoflook pecorino of boerenkaas en de amandelen of noten. Lekker bij kip,vlees of vis

Aubergine-olijventapenade

* 2 aubergines * 2 teentjes knoflook * 2 el. basilicumblaadjes * 150 gr. zwarte olijven zonder pit * olijfolie

Bereiden:

Halveer de aubergines in de lengte,bestrijk de snijkanten met olijfolie en leg ze 20 min. in een oven van 200 gr. tot ze gaar zijn. Schep het vruchtvlees uit de schil en pureer dit grof met de knoflook, basilicumblaadjes en de olijven. Lekker bij vlees of kip

Pistache-munttapenade

* 75 gr.pistachenoten * 1 bosje munt * 2 el. (platte) peterselie * 2 teentjes knoflook * 100 gr Parmezaanse kaas * 2 el. olijfolie * versgemalen peper

Bereiden:

Hak de gepelde pistachenoten met de munt,peterselie en knoflook. Meng er de Parmezaanse kaas,peper en olijfolie door. Lekker bij lamsvlees of kip

Rucolatapenade

* 75 gr. rucola * 50 gr. pijnboompitten of walnoten * 1 ui  gesnipperd * 1 teentje knoflook * 1 el. citroensap * 2 el. olijfolie

Bereiden:

Hak de rucola grof. Rooster de pijnboompitten of walnoten. Pureer de rucola,pijnboompitten,ui, knoflook, citroensap en olijfolie tot een grove tapenade. Lekker bij kip, vis of vlees

Bietjestapenade met feta

* 3 gekookte bieten * 2 sjalotjes * 100 gr. feta * 1 el. mosterd * 1 el. citroensap * 1-2 el. olijfolie

* zout en peper

Bereiden:

Pel de bieten en snijd ze in stukken. Snipper de sjalotjes. Pureer de sjalot met de rode biet,feta, mosterd,citroensap en olijfolie tot een grove tapenade. Voeg naar smaak zout en peper toe. Lekker bij gebakken of gekookte vis,haring en gerookte forel

Sardientjestapenade

*250 gr. sardines uit blik * 75 gr groene olijven zonder pit * 75 gr. zwarte olijven zonder pit

Bereiden:

Giet de sardines af en vang de olie op. Pureer de zwarte en groene olijven grof. Maal de sardines even mee en voeg eventueel wat sardineolie toe voor de juiste dikte van de tapenade. In plaats van sardines is tonijn op olie ook lekker.

Tomatentapenade met bosui

* 4 lentebosuitjes * 1 potje tomaten op olie (200 gr.) * 2 teentjes knoflook * 75 gr. geraspte oude boerenkaas

* 3 radijsjes

Bereiden:

Hak de bosuitjes. Pureer de tomaten met de helft van de tomatenolie en knoflook grof. Voeg de bosui, kaas en radijs voor de pittige smaak toe. Lekker bij vlees en kip 

Knoflooktapenade

* 3-4 knoflookbollen * enkele takjes rozemarijn * olijfolie * eventueel een paar takjes peterselie.

bereiden:

Snijd het bovenste deel ven een paar knoflookbollen af. Zet ze in een lage ovenschaal. Giet er wat olijfolie over en leg er een takje rozemarijn bij. Stoof de knoflook gedurende een half uur gaar in de oven op 180 gr.. Haal het zachte vlees uit de bollen en pureer het mat de in de schaal ontstane rozemarijnolie. Lekker op geroosterd brood (met wat peterselie) of bij lamsvlees.