Mayonaise maken

*2 eierdooiers *1 thl. gladde mosterd *1 thl. wittewijnazijn * 250-300ml. arachide- zonnebloem -of olijfolie * 2 thl. citroensap * zout en peper

Bereiden : 

Zet de kom op een vochtige doek zodat deze stevig staat tijdens het kloppen. Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Zo mengen ze beter. Meng twee eidooiers met 1 thl. (gladde) mosterd,zout en peper. Klop 1 thl. wittewijnazijn erdoor.  Voeg al kloppend, eventueel met een mixer op halve stand 250-300 ml. arachide-of olijfolie druppelsgewijs toe. Als de saus dik wordt,kun je de olie in een straaltje toevoegen.Als de mayonaise dik genoeg is 2 thl. citroensap erdoor roeren en eventueel nog wat zout en peper toevoegen.

Variaties : Pestomayonaise 

                               Voeg 2 el. pesto toe

                  Aïoli

                                Voeg 2 teentjes fijngehakte of geperste knoflook toe

                  Tartaarsaus

                                Voeg 2 gehakte augurken, 2 el. kappertjes en gehakte verse kervel toe

                   Tonijnmayonaise

                                 Voeg 1 blikje tonijn op olie, gepureerd,toe

                   Tuinkruiden-mayonaise

                                  Voeg 2 el. gehakte groene kruiden toe zoals peterselie en biesslook

                   Tomatenmayonaise

                                  Voeg 2 el. tomatentapenade,tomatenketchup of tomatenpuree toe

                   Yoghurtmayonaise

                                  Vervang voor een slankere versie 100 ml. zonnebloemolie door yoghurt en voeg 1,5 thl. mosterd toe