Mayonaise maken
*2 eierdooiers *1 thl. gladde mosterd *1 thl. wittewijnazijn * 250-300ml. arachide- zonnebloem -of olijfolie * 2 thl. citroensap * zout en peper
Bereiden :
Zet de kom op een vochtige doek zodat deze stevig staat tijdens het kloppen. Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Zo mengen ze beter. Meng twee eidooiers met 1 thl. (gladde) mosterd,zout en peper. Klop 1 thl. wittewijnazijn erdoor. Voeg al kloppend, eventueel met een mixer op halve stand 250-300 ml. arachide-of olijfolie druppelsgewijs toe. Als de saus dik wordt,kun je de olie in een straaltje toevoegen.Als de mayonaise dik genoeg is 2 thl. citroensap erdoor roeren en eventueel nog wat zout en peper toevoegen.
Variaties : Pestomayonaise
Voeg 2 el. pesto toe
Aïoli
Voeg 2 teentjes fijngehakte of geperste knoflook toe
Tartaarsaus
Voeg 2 gehakte augurken, 2 el. kappertjes en gehakte verse kervel toe
Tonijnmayonaise
Voeg 1 blikje tonijn op olie, gepureerd,toe
Tuinkruiden-mayonaise
Voeg 2 el. gehakte groene kruiden toe zoals peterselie en biesslook
Tomatenmayonaise
Voeg 2 el. tomatentapenade,tomatenketchup of tomatenpuree toe
Yoghurtmayonaise
Vervang voor een slankere versie 100 ml. zonnebloemolie door yoghurt en voeg 1,5 thl. mosterd toe