Pizzabodem + saus & Olijvenbroodjes + tortilla's

Basisrecept pizzadeeg

Voor 1 pizza

*3 gr.gedroogde gist *250 gr. bloem + om te bestuiven * 1 el. olijfolie * ½ thl. zout

Bereiden:

Roer de gist in een kommetje door 100-125 ml lauwwarm water. Laat 5 min. staan en roer tot een glad mengsel. Doe de bloem met ½ thl. zout in een kom en druk er een kuiltje in. Schenk de gist erbij,voeg de olijfolie toe en meng alles door elkaar. Kneed op een met bloem bestoven werkblad in 5-10 min. tot een soepel  en elastisch deeg. Leg de deegbal terug in de kom,dek af met vershoudfolie of een vochtige theedoek en laat het deeg 30-40 min. rijzen op een warme plaats tot het volume verdubbeld is. Kneed het deeg nogmaals door en rol het uit op een met bloem bestrooid werkblad. Leg het deeg op de bakplaat of in een pizzavorm

Basisrecept pizzasaus

Voor een pizza

*1 teentje knoflook,gehakt *2 el. olijfolie * 325 gr tomaten,in stukken *½ el gehakte verse oregano of 2 thl. gedroogde Italiaanse kruiden * zout en peper

Bereiden:

Fruit de knoflook in de olijfolie. Voeg de tomaten en oregano of Italiaanse kruiden toe en smoor met de deksel op de pan tot een dikke saus. Pureer de saus en breng op smaak met zout en peper. Laat de saus een beetje afkoelen,bestrijk de pizzabodem ermee en laat de randen van het deeg vrij. Bestrijk de deegrand met wat olijfolie.

Olijvenbroodjes 8 stuks

* 400 gr. zelfrijzend bakmeel * 300 gr volle yoghurt *1 eetl. gedroogde rozemarijn * 100 gr. zwarte olijven zonder pit in plakjes * 2 eetl. olijfolie * 1 eetl. grof zeezout

Bereiden:

Meng voor de broodjes het zelfrijzend bakmeel met de yoghurt en 1 theel. zout en kneed tot een samenhangend deeg. Meng de rozemarijn en olijven erdoor, verdeel in 8 stukken en duw tot platte broodjes van circa. 10 cm doorsnee. Verhit een grillpan op een hoge stand en gril de broodjes in circa 5 min. aan beide kanten goudbruin en knapperig. Besprenkel met de olijfolie en grof zeezout. Lekker met tsaziki

Tortilla's 12 stuks

Voor 12 tortilla's mengt u in een kom 350 gr. bloem en 75 gr. zachte plantaardige margarine met uw vingertoppen tot een fijn kruimelig mengsel.

Los 1 thl. zout op in 1½ dl. warm water en meng dit door het bloemmengsel. Kneed het geheel op het aanrecht tot een glad , stevig deeg. Voeg eventueel nog een scheutje water toe als het te droog is of wat bloem als het te nat is.

Verdeel het deeg in 12 balletjes en laat ze een half uurtje rusten onder plasticfolie.

Rol de balletjes op een met bloem bestoven aanrecht uit tot dunne ronde lapjes met een doorsnede van ca.18 cm.   

Bak ze in een hete droge koekenpan met een dikke bodem ca. 30-45 sec. aan elke kant tot er bruine puntjes op komen. zodra ze gaan opbollen zijn ze goed. Bak ze vooral niet te lang, want dan worden ze hard. Wikkel de tortilla's in een doek.