Gelei's - jam - chutney's

 Perenchutney met gember  3 á 4 potjes

*1 kilo handperen + 2 á 3 peren los * 1 limoen * 1 bolletje gember *geleisuiker * 1 takje rozemarijn * 200 mll.biologisch perensap 

(of appelsap of appel-perensap) * citrtoensap

Bereiden:

Was de kilo rijpe peren en snijd ze in stukken. Het klokhuis hoeft niet verwijderd te worden. Snijd met een dunschiller enkele repen schil van de limoen. Pers de limoen uit. Doe alles in een pan en schenk hier water bij zodat de peren net onder staan. breng aan de kook zonder deksel en laat ong. 30 á 40 min. zachtjes koken tot de peren zacht zijn. zet een zeef op een kom en schenk de massa door de zeef.. Laat afgedekt uitlekken. Druk met een houten lepel zoveel mogelijk  vocht uit de peren. Schil de overige peren en haal het klokhuis eruit. Zet deze in een pan met wat citroensap en breng aan de kook. Laat ong. 10 min. koken zodat ze wat zacht zijn. Laat afkoelen en snijd ze in kleine blokjes. Het gemberbolletje snijden we ook heel fijn. Haal ong. 20 naaltjes van het takje rozemarijn en hak ook deze heel fijn. Voeg de biologische perensap toe aan het opgevangen sap en weeg af. Doe de fijngehakte rozemarijn en gember met het sap in een pan en voeg suiker toe.1liter sap = 1 kilogram suiker. Breng aan de kook en laat hem een paar min. koken, voeg dan de perenblokjes toe. Zorg voor goed schoongemaakte potjes. Leg deze even in heet water. laat uitlekken op een keukendoek. Vul de potjes met de hete massa af en doe de deksel erop. Zet potjes op zijn kop en laat even staan. Draai de potjes na een tijdje regelmatig om  om de perenblokjes te verdelen in de pot.

Tip: Lekker op toast met kaas of bij een kaasplankje