Chaimix
Meng 4 el.kaneelpoeder met 2 el. gemberpoeder (djahé), 2 thl. gemalen nootmuskaat, 2 thl. kruidnagelpoeder, 1 thl. zwarte peper en evt. 2 el. kardemompoeder.
Tip : lekker in cake, havermoutpap en chai latte.
Jamaicaanse jerk
Meng 2 el. cayennepeper met 2 el. tijm, 2 el. gedroogde peterselie, 2 el. paprikapoeder, 1 el. knoflookpoeder, 1 el. piment, 1 el. zwarte peper, 1 el. gemalen nootmuskaat en 1 thl. kaneelpoeder.
Tip: lekker bij kip en friet
Chinees vijfkruidenpoeder
Maal in een vijzel 2 el. szechuanpeper of zwarte peper met 2 el. venkelzaad, 2 el. gemalen steranijs of anijszaad, 1 el. kaneelpoeder en 1 el. kruidnagelpoeder.
Tip: lekker bij varkensvlees, kip en bloemkool
Garam masala
Meng 4 el. komijnpoeder (djinten) met 2 el. korianderpoeder (ketoembar), 2 el. kaneelpoeder, 1 el. gemalen nootmuskaat, 1 el. gemberpoeder (djahé), 1 el. zwarte peper, 1 el. gemalen steranijs of anijszaad, 2 fijngemalen laurierblaadjes en evt. 1 el. kardemompoeder.
Tip: lekker in linzensoep en curry's
Baharat
Meng 2 el. komijnpoeder (djinten) met 2 el. zwarte peper, 2 el paprikapoeder, 1 el. korianderpoeder (ketoembar), 1 el. kruidnagelpoeder, 1 el. gemalen nootmuskaat, 1 thl. kaneelpoeder, evt. 1 el. gedroogde munt en evt. 1 thl. kardemompoeder.
Tip: lekker bij tajines,aubergine en rundvlees
Curry mix
Meng 4 el. komijnpoeder (djinten) met 4 el. korianderpoeder (ketoembar), 2 el. kurkumapoeder (koenjit) of evt. kerriepoeder, 1 el. gemberpoeder (djahé), 1thl. gemalen cayennepeper en evt. 1 thl. mosterdpoeder.
Tip: lekker bij vis, gehaktballen en gebakken aardappels
Griekse kruidenmix
Meng 3 thl gedroogde oregano, 4 thl. milde paprikapoeder, 2 thl knoflookpoeder, 2 thl. grof zeezout, 3 thl. gedroogde tijm en 3 thl. gedroogde basilicum.
Tip: lekker in gehakt of mengen met olijfolie om kip, vis of vlees te marineren
Limoenmarinade
* Handje koreanderblaadjes grof gehakt * 100 ml. arachideolie * 1 el. sesamolie * 4 el. limoemsap * 1 rode ui, gesnipperd * 2 teentjes knoflook, fijngehakt * 1 el. geraspte gemberwortel.
Tip: heerlijk met garnalen
Bereiden:
Meng alle ingrediënten door elkaar en marineer hiermee de garnalen afgedekt 30 min in de koelkast. Breng op smaak met zout en peper en rooster ze 2-3 min. per kant op de BBQ of ovengrill.
Yoghurtmarinade
* 200 ml. Griekse yoghurt * 3 teentjes knoflook. fijngehakt * 1 tl. komijnpoeder (djinten) *1 tl. kaneelpoeder * 2 tl. paprikapoeder * 1 tl. kurkuma (koenjit) of kerriepoeder.
Tip: heerlijk met kabeljauw of andere witvis
Bereiden:
Meng de ingrediënten en bestrijk de vis ermee. Laat 30 min. afgedekt marineren in de koelkast. Verwarm de oven voor op 200 gr. Leg de vis in een ovenschaal en zet 15 min. in het midden van de oven.
Sinaasappelmarinade
* 100 ml. tomatenketchup * 3 teentjes knoflook, fijngehakt *rasp en sap van een sinaasappel *75 ml. olijfolie *50 ml. basamicoazijn *1 tl. rozemarijn, gehakt.
Tip: heerlijk met ribeyes, entrecotes of biefstuk
Bereiden:
Meng de ingrediënten en breng op smaak met zout en peper. Bestrijk het vlees ermee en laat 30 min. afgedekt marineren in de koelkast
Neem het vlees uit de marinade en rooster ze circa 3 min. per kant op de BBQ of onder de ovengrill.
Chillimarinade
* 1ui, gesnipperd * 2 el. lichtbruine bastardsuiker *4 el. rodewijnazijn * 3el. sojasaus of ketjap manis * 1 el. zonnebloemolie * 2 teentjes knoflook, fijngehakt * ½ tl. chilipoeder * 1 rode peper, zonder zaadjes, fijngehakt.
Tip: heerlijk met kip
Bereiden:
Pureer de ingrediënten voor de marinade glad en fijn. schep de marinade door de kip en laat 30 min. afgedekt marineren in de koelkast.
Rooster de kip in de ovenschaal 12- 15 min. onder de grill of aan spiesen op de BBQ en keer tussendoor een keer om. Lak ze tijdens het grillen nogmaals met de marinade.