Chaimix

Meng 4 el.kaneelpoeder met 2 el. gemberpoeder (djahé), 2 thl. gemalen nootmuskaat, 2 thl. kruidnagelpoeder, 1 thl. zwarte peper en evt. 2 el. kardemompoeder.

Tip : lekker in cake, havermoutpap en chai latte.

Jamaicaanse jerk

Meng 2 el. cayennepeper met 2 el. tijm, 2 el. gedroogde peterselie, 2 el. paprikapoeder, 1 el. knoflookpoeder, 1 el. piment, 1 el. zwarte peper, 1 el. gemalen nootmuskaat en 1 thl. kaneelpoeder.

Tip: lekker bij kip en friet

Chinees vijfkruidenpoeder

Maal in een vijzel 2 el. szechuanpeper of zwarte peper met 2 el. venkelzaad, 2 el. gemalen steranijs of anijszaad, 1 el. kaneelpoeder en 1 el. kruidnagelpoeder.

Tip: lekker bij varkensvlees, kip en bloemkool

Garam masala

Meng 4 el. komijnpoeder (djinten) met 2 el. korianderpoeder (ketoembar), 2 el. kaneelpoeder, 1 el. gemalen nootmuskaat, 1 el. gemberpoeder (djahé), 1 el. zwarte peper, 1 el. gemalen steranijs of anijszaad, 2 fijngemalen laurierblaadjes en evt. 1 el. kardemompoeder.

Tip: lekker in linzensoep en curry's

Baharat

Meng 2 el. komijnpoeder (djinten)  met 2 el. zwarte peper, 2 el paprikapoeder, 1 el. korianderpoeder (ketoembar), 1 el. kruidnagelpoeder, 1 el. gemalen nootmuskaat, 1 thl. kaneelpoeder, evt. 1 el. gedroogde munt en evt. 1 thl. kardemompoeder.

Tip: lekker bij tajines,aubergine en rundvlees

Curry mix

Meng 4 el. komijnpoeder (djinten) met 4 el. korianderpoeder (ketoembar), 2 el. kurkumapoeder (koenjit) of evt. kerriepoeder, 1 el. gemberpoeder (djahé), 1thl. gemalen cayennepeper en evt. 1 thl. mosterdpoeder.

Tip: lekker bij vis, gehaktballen en gebakken aardappels

Griekse kruidenmix

Meng 3 thl gedroogde oregano, 4 thl. milde paprikapoeder, 2 thl knoflookpoeder, 2 thl. grof zeezout, 3 thl. gedroogde tijm en 3 thl. gedroogde basilicum.

Tip: lekker in gehakt of mengen met olijfolie om kip, vis of vlees te marineren

Limoenmarinade

* Handje koreanderblaadjes grof gehakt * 100 ml. arachideolie * 1 el. sesamolie * 4 el. limoemsap * 1 rode ui, gesnipperd * 2 teentjes knoflook, fijngehakt * 1 el. geraspte gemberwortel.

Tip: heerlijk met garnalen

Bereiden:

Meng alle ingrediënten door elkaar en marineer hiermee de garnalen afgedekt 30 min in de koelkast. Breng op smaak met zout en peper en rooster ze 2-3 min. per kant op de BBQ of ovengrill.

Yoghurtmarinade

* 200 ml. Griekse yoghurt * 3 teentjes knoflook. fijngehakt * 1 tl. komijnpoeder (djinten) *1 tl. kaneelpoeder * 2 tl. paprikapoeder * 1 tl. kurkuma (koenjit) of kerriepoeder.

Tip: heerlijk met kabeljauw of andere witvis

Bereiden:

Meng de ingrediënten en bestrijk de vis ermee. Laat 30 min. afgedekt marineren in de koelkast. Verwarm de oven voor op 200 gr. Leg de vis in een ovenschaal en zet 15 min. in het midden van de oven.

Sinaasappelmarinade

* 100 ml. tomatenketchup * 3 teentjes knoflook, fijngehakt *rasp en sap van een sinaasappel *75 ml. olijfolie *50 ml. basamicoazijn *1 tl. rozemarijn, gehakt.

Tip: heerlijk met ribeyes, entrecotes of biefstuk

Bereiden:

Meng de ingrediënten en breng op smaak met zout en peper. Bestrijk het vlees ermee en laat 30 min. afgedekt marineren in de koelkast

Neem het vlees uit de marinade en rooster ze circa 3 min. per kant  op de BBQ of onder de ovengrill.

Chillimarinade

* 1ui, gesnipperd * 2 el. lichtbruine bastardsuiker *4 el. rodewijnazijn * 3el. sojasaus of ketjap manis * 1 el. zonnebloemolie * 2 teentjes knoflook, fijngehakt * ½ tl. chilipoeder * 1 rode peper, zonder zaadjes, fijngehakt.

Tip: heerlijk met kip

Bereiden:

Pureer de ingrediënten voor de marinade glad en fijn. schep de marinade door de kip en laat 30 min. afgedekt marineren in de koelkast.

Rooster de kip in de ovenschaal  12- 15 min. onder de grill of aan spiesen op de BBQ en keer tussendoor een keer om. Lak ze tijdens het grillen nogmaals met de marinade.